A valódi szolgálat a helyes kapcsolatból fakad.

Rengeteg férfi érzi úgy, hogy elszigetelődött. Tanulmányok kimutatták, hogy a harminc fölötti férfiak jelentős hányadának nincs valódi baráti kapcsolata. Lehet, hogy a Facebookon több száz ismerősük van, de ezek közül egyik sem hús-vér barát. Van családjuk, vannak haverjaik a munkahelyen, akikkel valamilyen szinten tartják a kapcsolatot, de ezek sem igazi barátok. Előfordul, hogy barátaiknak neveznek olyanokat, akiket régóta ismernek, de velük sem igazán tartják a kapcsolatot. Ezek tényleg barátságok lennének?

Kultúránkban a férfi barátság sajnálatos módon a legtöbb férfi számára csak a távoli múlt része. Egy férfi sokak tapasztalatának adott hangot, amikor ezt mondta: „Nem kötöttem új barátságot már vagy 25 éve.” Sokan úgy vélik, ez annak eredménye, hogy kultúránk nem bátorítja a férfiak közti igaz barátságot. Gyanakvással nézik és egészségtelennek tartják, ha szoros kapcsolat alakul ki két olyan férfi között, akik nem állnak egymással rokonságban. A társadalom rengeteg férfit meggyőzött arról, hogy egy olyan kapcsolat, mint Dávid és Jonatán barátsága az Ószövetségben, lehetetlen, sőt veszélyes.

A keresztyén férfiak azonban keresik azokat a lelki testvéreket, akikből igazi barátok válhatnak. Az általános hiedelemmel ellentétben a férfiaknak olyan férfiakra van szükségük, akik melléjük állnak, hogy bátorítsák, intsék és szeressék őket. Ha egy férfi szívében reménység támad, Isten Királyságának hasznos munkása lesz, mert elviszi ezt a reményt családtagjainak, barátainak és az egész világnak. Ha egy férfi megtapasztalja egy hívő barát szeretetét, felcsillan benne a remény saját életére nézve, és lesz kihez fordulnia, amikor a dolgok nem jól alakulnak és szüksége lesz egy barátra. Ezt értette Jézus azalatt, hogy a világ arról ismer majd meg bennünket, ha szeretjük egymást (János 13:34–35).

Minden gyülekezet tűzze ki célul, hogy szoros barátságok épüljenek férfiak és férfiak, nők és nők, valamint családok között. Ha nem törekszünk tudatosan arra, hogy a férfiak barátokra leljenek a közösségben, továbbra is úgy fogják érezni, hogy reménytelenek, magányosak és elszigetelődtek. Arra kell összpontosítani, hogy jó kapcsolatban legyenek. Először is Istennel, a jól szervezett tanítványképző szolgálat révén, aztán a feleségükkel, gyermekeikkel, majd az egész közösséggel.

Fontos, hogy a férfiak úgy lássák magukat, ahogyan Isten látja őket: mint kiaknázatlan lehetőségek ígéretes tárházát. Minden férfit meg kell tanítani arra, hogyan ismerje fel Isten rá vonatkozó célját és tervét, és hogyan töltse ezt be otthonában, gyülekezetében, környezetében és a világban. A férfiaknak közös tanulásra és változásra van szükségük, de ez nem megy végbe csak úgy, magától.

Mit tesz a te gyülekezeted azért, hogy ez minden tag életében végbemenjen?

+ posts

Dr. Dan Erickson a „People Matter Ministries” alapítója, a cikk megírásakor több mint 48 éve él házasságban feleségével, Cathyvel. Két gyermekük és hét unokájuk van. Öt könyvet, és több száz cikket írt a férfiak felé végzett szolgálattal kapcsolatban. Dr. Dan 2017 márciusában költözött az Úrhoz.