Hadd ajánljak néhány lépést, amely segíthet, ha a gyülekezeted pénzügyi nehézségekkel küzd!

A látás megvalósulásának ütemét a pénz határozza meg. Hogyan érdemes reagálni, hogyha egy pénzügyi válság kihat a látásra?

Nem örülök, hogy így van, de pénzre van szükség ahhoz, hogy a látás kibontakozhasson. Az új gyülekezetünk elindítása nemcsak nehéznek, hanem egyenesen lehetetlennek tűnt, mert sem emberből, sem pénzből nem volt hozzá elég. A legelső vasárnapon, amikor az adakozásról prédikáltam, az adomány teljes összege nulla volt. Bátorító volt, mondhatom!

Kezdettől sok anyagi nehézséggel és válsággal kerültünk szembe, és rájöttünk, hogy a gyülekezetek a létszámkorlátokhoz hasonló szakaszokban tapasztalják meg a pénzügyi korlátokat is – nagy kihívás áttörni az 1000, 2000, 5000 és 10000 dolláros szintet a heti adakozás és kiadások tekintetében. Ezek az időszakok pásztorként és pénzügyi vezetőként is rákényszerítenek a növekedésre.

Nem mondhatjuk, hogy a pénzügyi dolgok nem szellemiek; létfontosságú részét képezik a gyülekezet egészségének. Szellemi értelemben a tanulás, a növekedés és a terhelhetőség terén szinte minden más gyülekezeti gondnál többet köszönhetünk a pénzügyi nehézségeknek.

Megtanultam, hogy amikor a gyülekezetünk pénzügyi nehézséggel kerül szembe, a következő lépésekre van szükség:

Példamutatás

Bármilyen anyagi kihívás esetén az volt az első lépés, hogy megvizsgáljam saját szívemet, hozzáállásomat, vezetői döntéseimet és személyes anyagi sáfárságomat. Vezetőként meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szívünk rendben van Istennel, és nem személyes bűnünk gátolja-e Isten gondviselését a gyülekezetre nézve. Aztán meg kell vizsgálnunk a pénzhez való viszonyulásunkat. Kapzsi vagyok? Netán túlköltekezem? Amilyen a vezető, olyan a gyülekezet.

Ki kell értékelnünk, mennyire vagyunk személy szerint engedelmesek Isten Igéjének az anyagiak terén. Hűséges vagyok az áldozatos nagylelkűségben? Törődöm a szegényekkel? Jó sáfár vagyok? A titok: először nekünk kell anyagilag egészségesnek lennünk, mielőtt másokat vezethetnénk anyagi egészségre. Addig nyújtózzunk, amíg a takarónk ér, sőt még addig se, hogy többet tudjunk adni!

Végül felszólíthatunk másokat is példánk követésére, kezdve a gyülekezet vezetőségén; a munkatársakon, szolgálattevőkön. Nagyon fontos megbizonyosodni arról, hogy a gyülekezeti vezetők áldozatosan adakoznak. Ha te adakozol, de a vezetőség többi tagja nem, akkor hogyan várhatod el, hogy a gyülekezet többi része követi példádat? Ez érvényes minden kampány vagy adománygyűjtés esetén.

Először a vezetőket kell arra kérni, hogy adjanak és áldozatot hozzanak. Az ő nagylelkűségük adja meg a hangot a gyülekezet többi tagja számára. A kihívások idején értékeljük ki legfőbb vezetőink adakozását; ösztönözzük őket az adakozásra, és kérjük meg őket, hogy többet adjanak, mint addig!

Üzenet

Gondoljuk át, milyen rendszerességgel és hatékonysággal adjuk át, miért, mit és hogyan kell adakozni Istennek a gyülekezetben és a gyülekezet által!

Vizsgáljuk meg, milyen gyakran beszélünk a gyülekezetnek az adakozásról a hétvégi alkalmakon, valamint a digitális kommunikációban, a közösségi médiát is beleértve! Az adakozáshoz fűzött magyarázat legyen a tanítás és az ünneplés pillanata, amely bátorítja az embereket az adakozás „miértjére” nézve! Legalább évente néhány alkalommal prédikáljunk az adakozás és a sáfárság elveiről és mintájáról, különösen akkor, amikor nincs pénzügyi válság a gyülekezetben!

Ha nem tanítunk világosan és mentegetőzés nélkül az adakozásról, hogyan várhatjuk el, hogy az emberek adakozással reagáljanak?

Módszerek

Ha az első három lépés nem oldotta meg a válságot, megvizsgáljuk pénzügyi rendszerünket és módszereinket. Ha nem kezeljük jól a gyülekezet pénzét, hogyan számíthatunk arra, hogy Isten többet bízzon ránk?

Ellenőrizzük, hogy pénzügyi rendszerünk rendelkezik-e a számonkérhetőség és a biztosítékok minden szükséges rétegével! A bizalom nem benső kontroll. A biztosítékok lefektetéséhez az elsődleges elv: semmiképpen ne egy emberre háruljon bármilyen folyamat két egyidejű lépése (pl. a pénz megszámolása és elhelyezése; a csekkek megírása és aláírása, vagy a hitelkártya használata és a hitelkártya-kivonatok áttekintése)! Értékeld ki a pénzügyi rendszereket, és mindegyiknél helyezz el biztosítékokat; ideértve az adakozás megszámolását és feldolgozását, a hitelszámlákat, a jótékonysági adományokat, a költségtérítéssel kapcsolatos döntéshozatalt és a könyvelési eljárásokat!

Kiértékeljük költségvetési és pénzköltési folyamatainkat, hogy a királyságra szánt pénzt valóban a látás támogatására fordítsuk, és ne elpazaroljuk vagy helytelenül költsük el. Három fontos költségvetési elv:

  1. Látással kell vezetned. Döntsd el előre, hogyan fogod felhasználni a forrásokat a látás alátámasztására! A látásod meghaladja a forrásaidat? Ha nem, akkor a pénz hajtja a látást.
  2. A költségvetéskészítés számokkal való prófétálást jelent. A pénzzel vetíted ki, hogy minek a bekövetkeztére számítasz a következő pénzügyi évben. Ne edd meg a vetőmagot! A gazdák háromféleképpen hasznosíthatják a betakarított terményt: eladják (szolgálat, iroda, tanítványképzési költségek); megeszik (bérek), vagy elteszik a jövő évi vetés időszakára (marketing, evangélizáció, misszió, életvezetési csoportok, és bármi, ami később gyümölcsöt terem majd). Ne edd meg tehát az összes vetőmagot! Minél többet fektetsz be, annál nagyobb hozamod lesz a jövő évben!
  3. Számít a módszer. Szánj időt arra, hogy kiértékeld a pénzügyi felhasználás egyes területeit a gyülekezeten belül! Milyen a pénzügyi döntéshozatal folyamata? Hatékony és erőt ad arra, hogy a gyülekezet látása tovább haladjon előre? Hol van pazarlás vagy hatástalanság a költségvetésen belül?

Nálunk a szabály az, hogy azt támogatjuk anyagilag, ami gyümölcsöző. Utána finoman megszüntetjük a pazarlást és az eredménytelen kiadásokat. Értékeld ki a működési költségeket, hogy meghatározhasd, hol van szükség csökkentésekre!

Misszió

Vigyázz, amikor az evangélizációs és missziós adakozásra kerül a sor! Akármilyen nagy pénzügyi válságon ment keresztül a gyülekezetünk, a misszióra szánt adományunkat akkor sem csökkentettük, és nem mulasztottuk el odaadni az arra szánt összeget. Sőt, sokszor éppen növeltük az adakozást, és nagy ajándékot küldtünk az ilyen időkben. A misszió és evangélizálás iránti engedelmességünk vezetett oda, hogy kikerültünk az anyagi nehézségekből.

A pénzügyi szükség idején oszd meg a látást, és mondd el az embereknek, hogyan adakozhatnak Krisztus ügyére a helyi gyülekezet által! Ha csak lehet, ne arra kérd az embereket, hogy érzelmektől fűtve szükségekre adakozzanak! Arra szólítsd fel őket, hogy a látásra adjanak, valódi engedelmességtől és szellemi növekedéstől hajtva!

Ha az első négy lépés nem oldotta meg a pénzügyi válságot, akkor az egész gyülekezet elé tárom a helyzetet. Őszintén és alázatosan elmagyarázom a helyzetet – hogy mi okozta a válságot, és mit teszünk, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki belőle, de azt is, miért kérjük őket, hogy reagáljanak. Amíg ez ritkán fordul elő, az emberek általában nagylelkűnek és támogatónak bizonyulnak, és lehetőségükhöz mérten, sőt azon felül is adakoznak, hogy segítsenek a gyülekezetnek átvészelni a nehéz anyagi időszakot.

A helyi gyülekezet remek hely a kemény munkával megkeresett forintjaink befektetésére, hiszen az adakozás nemcsak engedelmesség kérdése, hanem egyben erőteljes csatorna is Jézus Krisztus evangéliuma számára, hogy terjedhessen Isten királysága.

+ posts

Patrick Grach a Lifehouse Church gyülekezet alapító és vezető lelkipásztora (Hagerstown, Maryland, USA)