Kérdezz-felelek szolgálófeleségeknek

Kérdés: Gondot okoz nekem az egyik nő a gyülekezetünkben. Baráti/mentori kapcsolatot keresve fordult hozzám nem sokkal azután, hogy 3 évvel ezelőtt ebbe a gyülekezetbe kerültünk. Először minden nagyszerű volt: láthatóan hűséges volt a gyülekezetünkhöz, buzgón tanult, segítőkész volt, élvezetes volt a társasága, és nagylelkűen viszonyult a családunkhoz. Azóta azonban bonyolultabb lett a helyzet. Folyton figyelmet és időt követel tőlem, rendszeresen megbántódik, és neheztel, ha bárki mással időt töltök. Nyíltan duzzog és beszél másoknak arról, mennyire bántja az, ahogyan hozzá viszonyulok. Beszélgetéssel nem sikerül semmit megoldani, és a feszültség egyre nő. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor múlt vasárnap lehordott a zsúfolt előtérben, amiért nem mellé ültem. Legszívesebben elfutnék az ellenkező irányba, amikor látom, hogy közeledik.

Válasz: Olyan nehézség ez, amellyel sok pásztorfeleség szembesül – a túlságosan csimpaszkodó gyülekezeti tag. Nevezzük Emmának! Emma már pusztán a barátság szemszögéből is óriási kihívást jelent. Noha a kapcsolat pozitív módon indult, ő nyilvánvalóan úgy próbálja betölteni a szükségleteit, hogy azzal bekorlátozza a te szabadságodat. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha szellemi elhívásod, hogy segítő kezet nyújts a sebezhető embereknek. Egy tökéletes világban tudnál segíteni rajta bőséges adag szeretettel és türelemmel. Emma és a hozzá hasonló nők esetében azonban súlyos kapcsolati éretlenséggel van dolgod, ha ugyan nem jelentős mértékű megsebzettséggel. Ezt fontos észben tartani ahhoz, hogy ne vedd túlságosan magadra a felelősséget a folyamatos drámázásért.

Hadd beszéljek egy kicsit arról, miért olyan nehéz elviselni Emma szeszélyes viselkedését! Isten arra hívta el a hívőket, hogy szeressék egymást. A szeretethez hozzátartozik, hogy segítünk a bajba jutottakon, és Emmánál egyértelmű, hogy bajban van. Ha alkatodnál fogva irgalmas szívű és együttérző vagy, még nagyobb hatást gyakorol rád a fájdalma. Hogyha azt sugallja neked vagy másoknak, hogy cserben hagytad őt, azzal az elevenére tapint annak a vágyadnak, hogy Jézus szeretetével szolgálj mások felé.

Úgy látom, kezdetben még nem fedte fel teljesen a kapcsolati szorongásait. Sőt, olyan pozitív módon nyilvánult meg, amelyet vonzónak találtál. Fokozatosan növelte elvárásainak hevességét. Ez gyakori az ilyen típusú embereknél. Két tényező járul ehhez hozzá:

(1) Az emberek sérült volta stressz hatására jön elő leginkább. Normál körülmények között a legjobb oldalukról mutatkoznak, és jobban sikerül kezelniük a negatívumokat. A kapcsolat alakulásával azonban elkerülhetetlenül előjönnek a feszültségek, és kezd felszínre kerülni a sérült énrész.

(2) A krónikus kapcsolati problémákkal rendelkező emberek nagyon ügyesen tudják manipulálni a kapcsolatokat, hogy megkapják, amit akarnak. Emma ügyesen alakította ki a barátságot veled. A barátság fenntartása azonban már nagyobb kihívás, hiszen egyre elkeseredettebben próbálkozik, hogy megkapja, amit akar. Nem te vagy az első, aki ilyen kihívásokkal találja szembe magát Emmával kapcsolatban, és nem is te leszel az utolsó.

Most, hogy ez felszínre jött, Emma csimpaszkodása feneketlen veremmé válhat, amelyet senki sem képes betölteni, és amely téged is megfoszt a szabadságtól. Az igazság a következő: Akárhogyan is, nem tehetsz vagy mondhatsz eleget, és nem lehetsz elég, hogy betöltsd a tökéletes szeretet iránti vágyát. Ha megpróbálod, nagyon hamar fojtogatónak, nyomasztónak és korlátozónak fogod érezni. Tartsd észben: Isten senkit sem hívott arra, hogy bárki más számára ő legyen a minden! Ez az Ő dolga!

Akárhogyan is fogalmazod meg az igei szeretet lényegét, az mindenképpen benne van, hogy azt teszed, ami a legjobb a másiknak. Emma szívesen meghatározná, mi a legjobb, de ebben az esetben téved. Ha engedsz a vágyainak, azzal nem segíted az ő személyes növekedését és egészségét. Csak hozzájárulnál, hogy a személyes növekedés helyett még sikeresebben vegyen rá másokat arra, hogy megmentsék.

Isten nem arra hívott el bennünket, hogy mindenkit megmentsünk minden fájdalomtól és kényelmetlenségtől. Időnként hagynunk kell, hogy az emberek szembenézzenek az élet kihívásaival, a tetteik következményeivel és a sebeik fájdalmával, mert csak úgy tudnak növekedni. Hogyha valakit megfosztunk a hibái következményeitől, a tanulástól fosztjuk meg. Ez a kapcsolati érettségre is érvényes. A rossz kapcsolati viselkedés következményei egészen fiatal kortól növekedéshez vezetnek, és kialakíthatják annak alapját, ahogyan viszonyulni fogunk másokhoz egész életünkben. Ha túlkompenzálsz Emma rossz viselkedéséért, azzal közvetett módon állandósítod a problémát.

Emma elvárásai irreálisak, még ha ő nem is látja be. Útmutatásként hadd osszak meg néhány konkrét elvárást, amelyet egy egészséges kapcsolat soha nem támaszt másokkal szemben, éppen ezért nem is szabad eleget tennünk ezeknek! Ha Emma továbbra is nyomást gyakorol, határozottan utasítsd vissza szóban és tettben is!

Egészségtelen elvárások

Hadd soroljak fel néhány egészségtelen elvárást! Ilyenek:

  • Legyél szorosabb barátságban vele, mint amire te kész vagy.
  • Ne legyen korlátja az együtt töltött időnek.
  • Korlátlan érzelmi energiával állj rendelkezésére minden nehézség, fájdalom vagy bosszúság feltárásához.
  • Tanúsíts abszolút hűséget minden más barátság vagy személy előtt.
  • Teljes egyetértés és jóváhagyás megkérdőjelezés nélkül.
  • Tökéletes együttérzés, megértés és megerősítés.

Bátorság és bölcsesség kell ahhoz, hogy meghúzd a határt Emmánál, mert nem valószínű, hogy pozitívan fog reagálni. Akkor is tedd meg! Készülj fel rá, hogy következményeket szabj az elfogadhatatlan viselkedésért, és azokat be is tartsd! Közöld vele egyértelműen, nyíltan, mit vagy kész nyújtani neki a barátság keretében, és mi az, amit nem tartasz helyénvalónak a részéről! Ne hagyd, hogy bűntudatkeltéssel többet csikarjon ki tőled, mint amennyit adni tudsz! Ne hagyd, hogy ez az Emma-dráma megfosszon az energiádtól, lelkesedésedtől és életkedvedtől, amire szükséged van a szolgálatban! Persze, legyél együttérző és szeretetteljes, de habozás nélkül állíts fel korlátokat, ahol szükségesnek látod! Így végül visszanyered a szabadságot, hogy önmagad legyél, és szenvedéllyel, bölcsen építsd a barátságaidat és a szolgálatodat.

+ posts

Gabriele Rienas 30 éve lelkipásztorfeleség és hivatásos lelkigondozó, Beavertonban él (Oregon, USA). Hétvégi elvonulásokon, konferenciákon és rendezvényeken szokott előadást tartani világszerte. Elérhető a következő számon: +1 503 705 9230

Olvass tovább