Pál apostol a halála előtt írt utolsó levelét szellemi fiának, Timóteusnak címezte. Pál Timóteus mentora volt; tanította őt Isten útjaira, és megmutatta neki, hogyan alkalmazza és élje meg a Bibliában található igazságokat (2Timóteus 3,10). A 2Timóteus 2,15-ben (már majdnem a levél felénél) Pál olyan feladatot bíz Timóteusra, amely ma is érvényes minden igeszolgálóra. Így szól szellemi fiához: „Igyekezz kipróbált emberként megállni Isten előtt, mint aki nem vall szégyent a munkájával, hanem helyesen fejtegeti az igazság igéjét.”* Amivel Timóteus szembesült abban a korban, nem sokban különbözik attól, amivel minden pásztornak meg kell birkóznia manapság. Az emberek kiforgatják az igét a saját érdekükben, és igyekeznek követőikké tenni azokat, akik jelenleg a gyülekezetbe járnak (2Timóteus 3,11–4,5). Timóteust az őrizte meg a helyes úton, hogy szorgalmasan tanulmányozta Isten Igéjét, és tanította igazságaira azokat, akiket Isten a gondjaira bízott (2Timóteus 2,2).

A világ minden táján nagyon nehéz feladatot jelent ez a pásztorok számára, mert azzal jár, hogy időt kell szánniuk a figyelmes, szorgalmas készülésre („igyekezz”). Az igéből kiderül, milyen fontosnak tartotta Pál „az igazság igéjének” helyes magyarázatát, különösen így, hogy ennyi helytelen tanítás van a világon. Talán azt gondolod: „Nekem nincs erre időm, mert dolgoznom kell, hogy eltartsam a családomat. Csak annyira vagyok képes, hogy eljárok dolgozni, töltök egy kis időt a gyermekeimmel, aztán összeállítom a prédikációkat a heti alkalmakra.”

Az is lehet, hogy semmilyen eszköz nem áll rendelkezésedre az igetanulmányozáshoz, és szerencsésnek érzed magad, hogy egyáltalán van Bibliád, amiből készülhetsz. Másoknak talán lehetőségük volt bibliaiskolába vagy teológiára járni. A szolgálatra való felkészülés során megtanulhatták, hogyan tanulmányozzák a Bibliát, és beszereztek segédanyagokat is a tanításhoz és igehirdetéshez. De mi a helyzet azokkal, akiknek nem volt lehetőségük erre?

Ha már ezt a cikket olvasod, akkor jó eséllyel rendelkezésedre áll egy eszköz, amelyet használhatsz. Ez nem más, mint a Tűz Biblia nevű egykötetes szakkönyvtár. Ha még nincs meg neked, biztatlak, hogy szerezd be, és magazinunk következő számaiban végigvesszük, milyen eszközök állnak így rendelkezésedre a bibliatanulmányozásod gazdagításához. Minden elfoglalt pásztor keresi a módját, hogyan tudná hatékonnyá és eredményessé tenni tanulását az időkorlátok miatt. A Tűz Biblia segít betölteni ezt a szükséget.

Egy jó magyarázatos Biblia remek eszköz bármelyik pásztor igetanulmányozásának gazdagítására, és a Tűz Biblia a legszélesebb körben terjesztett magyarázatos Biblia a világon. Ez az értékes eszköz teológiailag pontos jegyzetekkel segít a szolgálónak „helyesen hasogatni” Isten Igéjét a gyülekezet előtt. Pásztorként nagy gondot kell fordítanod arra, hogy tápláld az Isten által rád bízott emberek szellemi éhségét. Jézus nagyon világosan beszélt, amikor feltett Péternek egy fontos, ám egyszerű kérdést: „Szeretsz-e engem?” A kérdést követő kijelentésében pedig felfedte, hogyan mutathatja ki egy szolgálattevő az Iránta való szeretetét: „Legeltesd juhaimat!” Ha egy pásztor nem legelteti az Isten által rá bízott juhokat (nem tanítja őket, 1Timóteus 3,2), akkor nem végzi a szolgálatot, amelyet kapott. A Tűz Biblia segítségedre lehet ebben.

A szolgálattevő hatékonyságát leginkább talán azon lehet lemérni, mennyire képes tanítani és felnevelni másokat, akik majd szintén beállnak a szolgálatba, ahogy azt Pálnál is látjuk. A 2Timóteus 2,2-ben Pál éppen erről beszél, amikor azt mondja Timóteusnak: „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek.” Minden szolgálattevő célja az, hogy felneveljen olyanokat, akik majd tanítvánnyá képeznek másokat, akik újabb embereket fognak tanítvánnyá képezni, és így tovább. Ilyen a hatékony gyülekezetnövekedés; így keletkeznek egészséges gyülekezetek Isten országában, ahogyan azt Pál szolgálatából is láthatjuk.

Ha meg akarjuk érteni, mit mond a Biblia, az első lépés az, hogy olvassuk el nagy odafigyeléssel. Nagyon sokszor olvassuk ugyan a Bibliát, de valójában nem értjük meg, mit mond, mert saját előzetes elgondolásunkat erőltetjük rá a szövegre. Ha viszont figyelmesen olvassuk; megkeressük az ismétlődő szavakat; megnézzük, ki kihez beszél, és melyek a főbb pontok, akkor elkezdjük megérteni a szöveget. A tudatos odafigyelés során elkezd kibontakozni a bibliai szerző üzenete. Megértésünket elmélyítik a magyarázatos Tűz Bibliában található különböző elemek.

Ha van ilyen Bibliád, a következő cikk előtt lapozd fel a „Hogyan használjuk ezt a Bibliát?” című szakaszt, amely a Biblia elején, a tartalomjegyzék után található! Ez a néhány oldal segít megismerkedni a Biblia 12 elemével (a témakeresőt és a témakereső mutatót nyugodtan veheted egy elemnek, hiszen egyik nem működik a másik nélkül). Meg fogjuk nézni, hogyan működnek az egyes elemek, és hogyan segítenek felfedezni a Biblia gazdagságát.

Magazinunk következő számaiban lesz egy-egy cikk, amely segít eligazodni a Tűz Biblia értékes eszközei között. Ha esetleg nincs még ilyen Bibliád, akkor is hasznosnak találhatod a cikkeket, hiszen a fő elemek közül sok megtalálható más magyarázatos Bibliákban is. Ha ügyesebben forgatod Isten Igéjét, az komoly hatást gyakorol a gyülekezetedre is, ezért érdemes mélyebbre ásni a Biblia örök igazságaiba.

[Bibliafordítással kapcsolatos megjegyzés]

+ posts

Bob Novak 30 éven át szolgált pásztorként vidéki közösségekben, a Life Publishers International projektigazgatója (Springfield, Missouri, USA)