A témakeresőTM és a tárgymutató két igen értékes elem, amely rengeteg időt megtakarít az elfoglalt igehirdetőnek, különösen akkor, ha főként tematikus stílusban szeret tanítani, illetve prédikálni (vagyis a téma adja a prédikáció vezérfonalát, ellentétben a magyarázó megközelítéssel, amelyet leginkább a bibliai könyvek tanulmányozásánál szoktak használni). A tematikus prédikációnak van egy adott témája, ehhez gyűjt igéket a szolgálattevő, melyekkel alátámaszthatja mondanivalóját, és megértetheti a téma fontosságát. A magyarázó üzenet ezzel szemben egy adott igeszakaszból indul ki, ez szolgáltatja a témát, és a mondanivalót elsődlegesen alátámasztó anyag az igeszakaszból származik.

Évekig tartó tanulmányozás kellene a témák mutatójában és a tárgymutatóban szereplő anyag összeállításához. A Tűzibliában már elvégezték ezt a munkát helyettünk.

A témakeresőTM

A témakeresőkTM a lapok margóján találhatók, és igehelyek egész láncolatát tárják elénk, amelyek megkönnyítik az adott téma alaposabb tanulmányozását. Minden egyes témához egyedi szimbólum kapcsolódik, és egy-egy szimbólumot végig lehet követni a Biblián keresztül. A Biblia első lapjain, a Hogyan használjuk a kiadványt? című szakaszban találjuk a jelzések listáját és leírását. A listában szerepel az adott téma első előfordulása, az igehelyek láncolatának első láncszeme. A Bemerítkezés Szentlélekbe/Betöltekezés Szentlélekkel témához kapcsolódóan például a 2Mózes 31,1–6 az első igehely, ahol arról olvasunk, hogyan szállt le a Szent Szellem a szent sátor építésében létfontosságú szerepet betöltő emberekre. Pünkösdi emberként hajlamosak vagyunk gondolkodásunkat a Szellem ajándékaira korlátozni, pedig ő a természetes adottságainkon keresztül is felruház képességekkel annak érdekében, hogy elvégezhessük Isten munkáját a világban.

A galambszimbólum a Bemerítkezés Szentlélekbe/Betöltekezés Szentlélekkel témát jelképezi, a szögletes vonallal határolt versek pedig (lásd 2Mózes 31,1–6) a témához kapcsolódnak. Ebben az esetben arról van szó, hogy Isten betölt embereket Szent Szellemével, hogy így készítse fel őket különleges elhívásukra és küldetésükre, hogy megalkossanak egy szerepét kiválóan betöltő, hordozható épületet. A szögletes vonal aljánál található igeszakasz elvezet a következő vershez. Ebben az esetben a 4Mózes 27,18-ban arról olvasunk, ahogyan a Szellem leszállt Józsuéra, Mózes utódjára. A téma végigvezet a Biblián, egészen az utolsó versig. Ez az Efezus 5,18, amely arra biztatja a hívőket, hogy éljenek a Szellem ereje által. A legutolsó versnél a vége szó jelzi, hogy az adott témaláncolathoz nem tartozik további igevers.

A témakeresőTM igehelymutatója a Biblia hátuljában található, a tárgymutató és a konkordancia között. Ez a gyűjtemény felsorolja a tizenkét témához egyenként kapcsolódó legjelentősebb igehelyeket. Az igehelyek mutatója segít, hogy az elfoglalt lelkipásztor gyorsan összegyűjthesse az igeverseket, ha a Szellemmel eltelt élethez kapcsolódó tizenkét téma valamelyikéről szeretne prédikálni vagy tanítani. Minden kereszténynek hasznos lehet egy ilyen vezérfonal, ha szeretné mélyebben kutatni Isten igéjét és erősíteni hitét.

A tárgymutató

Míg a témakeresőTM és a hozzá kapcsolódó igehelyek az említett tizenkét témához nyújtanak igeverseket, a tárgymutatóban sokféle témához kapcsolódóan találunk igehelyeket. A tárgymutató tartalmaz cikkekre, könyvek bevezetőire és versekre utaló hivatkozásokat és kereszthivatkozásokat a tárgymutatón belül. Mivel már szóba került a „Szentlélek”, nézzük meg ugyanezt a témát, ám ezúttal a tárgymutató segítségével! Az elején mindjárt találunk egy hivatkozást A Szentlélek az Ószövetségben című cikkre, oldalszámmal együtt. A cikket így hamarabb megtalálhatjuk, mint ha a Biblia elején, a tartalomjegyzék Cikkek feliratú oldalán próbálnánk megkeresni. A téma következő bejegyzése, a bemerítkezés konkrétan a Bemerítkezés Szentlélekbe témához irányít, ezzel kapcsolatban további cikkeket és hivatkozásokat találunk. Ezt követően egyéb információkat is elénk tár a Szent Szellem kapcsán, lehetővé téve a további kutatást.

A témakeresőTM és a tárgymutató segítségével nagyon gyorsan össze lehet állítani az anyagot egy bibliatanulmányhoz vagy prédikációhoz.

+ posts

Bob Novak 30 éven át szolgált pásztorként vidéki közösségekben, a Life Publishers International projektigazgatója (Springfield, Missouri, USA)

Olvass tovább