Egyszer egy munkatársamnak panaszkodtam egy projektemmel kapcsolatban.

„Mindig azt várják, hogy szalma nélkül vessek téglát – mondtam. – Nincs elég anyagi támogatásunk, munkatársunk, sem időnk. Hogy tudnám elvégezni?”

A munkatársam szelíden emlékeztetett arra, hogy a bővölködés Istenét szolgáljuk, aki mindent lehetségessé tesz.

Szavai mélységesen megítéltek. Én is hitben járó nő vagyok. Mégis, amikor a világjárvány alatt nemcsak a gyerekneveléssel és a munka mellett végzett szolgálattal, hanem még azzal is meg kellett birkóznom, hogy vécépapírt kerítsek valahonnan, kialakult bennem a szűkölködés gondolkodásmódja.

Ahelyett, hogy várakozással telve Jézusra tekintettem volna, rámeredtem az öt kis kenyérre és a két apró halra, és kétkedve azt kérdeztem: „Mi ez ennyi embernek?” (Vö. János 6,9)

Talán megértesz. Az elmúlt két év során egyfajta közös szűkölködő gondolkodásmód hatotta át globális tudatunkat.

A bizonytalanság idején ez természetes reakció. Változást idéz elő gondolkodásmódunkban, hogyha a dolgok, amelyekre szükségünk van, nem elérhetők – például az ellátási lánc akadozása, munkaerőhiány, az infláció vagy valami egyéb olyan probléma miatt, amelyre nincs ráhatásunk. Ilyenkor megnövekszik bennünk az aggodalom.

Észlelésünk természetesen nem mindig egyezik a valósággal. 2020-ban rámeredtem az üres polcokra a boltokban, és azon tépelődtem, mihez kezdünk, ha kifogyunk otthon a vécépapírból. Csakhogy ez nem következett be. Valahogy mindig volt elég.

Lehet, hogy nagyon köznapi példa. Ám ha a szűkölködés gondolkodásmódja belopódzik a vezetők elméjébe, az komoly problémát okozhat.

A szűkölködés gondolkodásmódja

A szűkölködés gondolkodásmódja legalább négy tekintetben negatívan hat a vezetőkre:

  1. A szűkölködés gondolkodásmódja gátolja az eredményes gondolkodást. A Princetoni Egyetem egyik tanulmányából az derül ki, hogy az embernek az alapvető szükségleteivel kapcsolatos túlzott aggódása gátolja a kognitív képességeit – 13 IQ-pontnak vagy egy teljes éjszakai alvás kimaradásának megfelelő mértékben csökkenti a mentális teljesítményt.

A Scarcity – Why Having Too Little Means So Much (Szűkölködés – Miért számít annyira, ha túl kevéssel rendelkezünk?) című könyvben Sendhil Mullainathan közgazdász és Eldar Shafir pszichológus arról ír, hogy ha az ember arra összpontosít, amije nincs, akkor csőlátása lesz. Ez a rögeszme megnehezíti, hogy bármi másra összpontosítsunk, emiatt csökken a kreatív gondolkodásunk és problémamegoldásra való képességünk.

Nem csoda, hogy Jézus azt mondta: „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért…” (Máté 6,34)

Ahelyett, hogy rögeszmésen azzal foglalkoznánk, mi az, amink nincs, bízhatunk abban, hogy Isten betölti szükségleteinket, miközben azt a munkát végezzük, amelyre elhívott bennünket. A Máté 6,33 ezt így fogalmazza meg: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.”

  1. A szűkölködés gondolkodásmódja kapzsi és irigy érzéseket ébreszt. Ha úgy gondolod, hogy nem lesz elég mindenkinek az, ami rendelkezésre áll, akkor versenytársaidként tekintesz másokra, nem pedig olyan emberekként, akiket Isten elhívása alapján szeretned és szolgálnod kell.

Manapság sokan a közösségi médiát használják mércének arra nézve, hogy hogy állnak az első helyért vívott versenyben. Bármit érjenek is el, az másokkal összehasonlítva kivétel nélkül mindig elégtelennek fog tűnni.

Ez a fajta gondolkodásmód késztette Jákóbot arra, hogy becsapja az apját. Ő akarta a legnagyobb áldást, és eltökélte, hogy mindenáron megszerzi – akkor is, ha ehhez hazudnia és csalnia kell, és meg kell bántani saját családtagjait.

A Jakab 3,16 azt mondja: „Mert ahol irigység van, és viszálykodás, ott zűrzavar van, és mindenféle gonosz tett.”

  1. A szűkölködés gondolkodásmódja növeli a depresszió és a szorongás kockázatát. A vélt szűkölködés növeli a stressz-szintet. Ez idővel mentális egészségi problémákhoz, például depresszióhoz és szorongásos rendellenességekhez vezethet.

Akár anyagiakról van szó, akár arról, hogy több bölcsességre vagy önkéntesre lenne szükségünk, odavihetjük gondjainkat imában Istenhez.

Pál azt mondta: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt…” (Filippi 4,6)

  1. A szűkölködés gondolkodásmódja eltorzítja az Isten valóságával és jellemével kapcsolatos igazságot. Nem csupán pszichés, hanem szellemi veszélyeket is hordoz magában ez a fajta mentalitás. A szűkölködés gondolkodásmódja miatt másképp kezdjük látni Istent.

Már nem szerető Atyaként tekintünk rá, aki törődik gyermekeivel, hanem úgy gondoljuk, hogy távoli és közömbös. Ez gyakran oda vezet, hogy már nem érdekel bennünket az imádkozás és a többi szellemi életgyakorlat.

Az 1 Péter 5,7–8 azt mondja: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. Legyetek józanok, vigyázzatok…”

A bővölködés gondolkodásmódja

A jó hír az, hogy nem muszáj a szűkölködés gondolkodásmódjával élnünk. Kialakíthatjuk magunkban a bővölködés gondolkodásmódját, amelyet a Szentírás is javasol. Ez a viszonyulás lehetővé teszi, hogy hittel, bizakodva menjünk tovább, mivel meg vagyunk győződve arról, hogy Isten üdvtervében mindenből bőven van elég, hogy mindenkinek jusson.

Három lépésben juthatunk el a szűkölködés gondolkodásmódjától a bővölködés gondolkodásmódjához.

Először is el kell fogadnunk Isten igazságát, és el kell utasítanunk a hamis narratívákat.

Lelkünk ellensége ma is ugyanazt a kérdést teszi fel, amelyet annak idején a kertben: „Csakugyan azt mondta Isten…?” (1 Mózes 3,1)

Stressz, félelem és bizonytalanság idején talán felmerül bennünk a kérdés, hogy Isten valóban az-e, akinek mondja magát. Bízhatok benne?

A válasz: igen! Ahogyan Pál írta: „Mert Istennek minden ígéretére őbenne [Krisztus Jézusban] van az igen…” (2Korinthus 1,20)Isten „mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint” (Efezus 3,20).

Emlékezz vissza, hányszor megtapasztaltad már Isten hűségét életed során!

Adjunk hálát Istennek azért, amit eddig tett – és bízzunk benne arra nézve, amit most tesz, és amit tenni fog! Szeretete és jósága soha nem változik, akármilyen körülményekkel kell is szembenéznünk.

Másodszor, el kell fogadnunk, hogy kik vagyunk Krisztusban.

Hogyha hisszük, hogy Istennek terve van velünk, akkor rábízhatjuk a részleteket.

Isten ad majd kreatív ötleteket, és gondoskodik isteni találkozásokról. Igazgatni fogja lépteinket. Gondoskodik szükségleteinkről.

Mivel Isten gondot visel rólunk, nem kell aggódnunk vagy idegeskednünk. Nem szükséges a saját kezünkbe venni a sorsunkat vagy azon töprengeni, hogy vajon hogyan alakul majd az életünk.

Békességet és vigaszt meríthetünk abból a tudatból, hogy soha nem vagyunk egyedül. Isten velünk van akkor is, amikor a halál árnyéka völgyében járunk (Zsoltárok 23,4). A Szent Szellem odaáll mellénk, és elvezet a teljes igazságra (János 16,13).

Végül pedig: szeressük felebarátainkat!

A Róma 12,10 azt mondja: „…a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők…”

A szűkölködés, harácsolás gondolkodásmódja megnehezíti, hogy úgy törődjünk másokkal, ahogyan kellene. Hogyha viszont a bővölködés gondolkodásmódja jellemez bennünket, akkor képesek vagyunk Istenben bízva nagylelkűen szeretni és adni, mivel ő a mi forrásunk – nem pedig a tőzsde, egy bizonyos pozíció vagy bármiféle emberi próbálkozás.

Pál azt mondta: „…egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem.” (Filippi 4,12–13)

Bizakodva így folytatta: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel Krisztus Jézusban.” (19. vers)

Igaz, hogy problémás időket élünk, mégis mindig vigyáznunk kell, hogy óvjuk a szívünket attól, amit Jakab „földi, testi” látásmódnak nevez, és a „felülről való bölcsességet” kell gondolataink középpontjába állítani (3,15.17).

Legyünk az egészséges vezető példaképei, akiknek az életében egyensúlyt teremt az, amit megismertek Isten nagylelkű, szerető természetéből!

Ideje elengedni a szűkölködés gondolkodásmódját és Isten bővölködésében menni tovább előre!

+ posts

Dr. Shannon Polk az AG felekezet felszentelt lelkipásztora, ügyvéd és a Riverside Tabernacle (AG) gyülekezet alkalmazásában álló nonprofit szaktanácsadó (Flint, Michigan, USA)

Olvass tovább