Sokszor a vezető ismeri fel utoljára, hogy gondolatait foglyul ejtette a „nem megy” kultúrája. Miután sok, többnyire rendkívül frusztrált pásztorral és vezetővel dolgoztam már együtt, megfigyeltem, hogy az alábbi jellemzők bénítják meg a kreativitást és a reményt.

A „nem megy” kultúrájának öt jele

1. Kritikusan fogadjuk az új ötleteket.

A frusztrált vezetők elsőként sokszor negatív gondolatokkal reagálnak a felvetésekre. Még ha később az ötlet megvalósítása mellett döntenek is, kezdeti negatív reakciójuk inkább kételyről és nem reménységről árulkodik.

2. Nem bízunk mások sikerében.

A frusztrált vezető elkezdhet hinni abban, hogy mások sikere az ő kudarcát emeli ki. Ha tehát valaki más nyer, akkor én vesztes vagyok. Az ilyen érzések sokszor a sikeres emberek kritizálásában jönnek felszínre; akár még azzal is vádolhatjuk őket, hogy megalkudtak az alapvető értékekre nézve, vagy valamiképpen „csaltak”.

3. Mindent megpróbáltunk, de semmi sem működik.

Néha találkozom olyan vezetővel, aki állítja, hogy ő már mindent megpróbált. Legtöbbször nem is áll a rendelkezésére annyi forrás, hogy ténylegesen mindent megpróbáljon, de belefáradt a kudarcba, ezért elvet minden ötletet, vagy azt képzeli, hogy kipróbált olyan dolgokat, amiket pedig soha nem kísérelt meg.

4. Elhúzódunk más vezetőktől és a bátorítás lehetőségeitől.

Sajnos sok vezető, aki megreked a „nem megy” kultúrájában, elhúzódik szolgálótársaitól, vagy nem jár már olyan felekezeti gyűlésekre, ahol mások sikereiről hallhat vagy még több hasznos ötlettel találkozhat. Általában ezt hangoztatja: „Semmit sem érek vele”, vagy távolmaradásának igazolására felhoz valamilyen kritikát az alkalommal kapcsolatban.

5. A gyülekezetünk elkezdi visszhangozni csalódottságunkat.

Sajnos sok frusztrált vezető terjeszteni kezdi a vírust, amely őt megfosztotta a reményétől. Ilyen esetben az önkéntesek hamar lemondanak, a fizetett munkatársak pedig átveszik a pásztor frusztráltságát, és új szolgálat után néznek, azt hangoztatva, hogy ki nem állhatják, milyenek itt az emberek.

+ posts

Michael Clarensau a Healthy Church Network (Egészséges Gyülekezetek Hálózata; Springfield, Missouri, USA) főigazgatója