K: Mélységesen lesújtott, amikor nemrég tudomásomra jutott, hogy a városunkban egy lelkipásztor felesége öngyilkosságot követett el. Csak néhányszor találkoztam vele. Úgy tűnt, szilárd szolgálótársa a férjének. Folyton az jár a fejemben, micsoda tragédia ez. Időnként nekem is meggyűlt a bajom a depresszióval. Általában egyedül küzdöttem át magam az ilyen időszakokon, de ez a hír elgondolkodtatott, hogy nem kezelhetném-e ezt valahogy jobban.
V: Jól teszed, hogy átgondolod, min mész keresztül, és kérdéseket teszel fel a depresszió kezeléséről. A depresszió diagnosztizálható, kezelhető állapot. Még bibliai szereplőkkel is előfordult, hogy elkeseredtek, vagy elborította őket a szomorúság. Sajnos a keresztény vezetőknek sokszor láthatóan nehezükre esik a beismerés, hogy csüggedéssel küszködnek, mert attól tartanak, hogy gyenge vagy nem eléggé szellemi embernek tartják majd őket.

A szolgálattevők feleségének a nyilvános szerep megnehezíti a sebezhetőség felvállalását. Ironikus módon nagyon is gyakori a depresszió a lelkipásztor-feleségek között. Nem vagy egyedül.

Donna Bordelon Alder írt egy cikket;1 ebben részletesen beszámol egy felmérésről, amelyet együtt végzett Dr. Cecil Paullal, az Eastern Nazarene College egyetem pszichológia professzorával. Sok lelkipásztorfeleség körében elvégezték a felmérést, és az alábbi eredmények születtek:

  • A felmérés szerint az átlagos lelkipásztor-feleség 39,1 éves volt, és 12,2 éve állt szolgálatban.
  • Többnyire úgy jellemezte a szolgálatot, hogy az izgalmas, megelégedést nyújt és kihívást jelent.
  • Egy egytől tízig terjedő skálán (ahol 1 a szegény), 7,45-os értéket kapcsolt az életéhez, és 6,78-os értéket saját magához.
  • A válaszadók ötvennégy százaléka számolt be hullámhegyekről és -völgyekről a szolgálatban.
  • Tizenkét százalékuk csak a hullámvölgyeket látta.

A legsúlyosabb eredmény az volt, hogy a megkérdezett nők 88 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre: „Volt-e valaha depressziós időszaka?” Huszonöt százalékuk azt válaszolta, hogy egyszer vagy kétszer szenvedett depressziótól élete során. Huszonhárom százalékuk évente egyszer vagy kétszer.

Ne feledjük, hogy ugyanezek a nők úgy nyilatkoztak: általában véve elégedettek a szolgálattal, és szerepük pozitív érzésekkel tölti el őket! Nem világos, miért van olyan szoros összefüggés a szolgálat és a depresszió között, azt azonban nem nehéz elképzelni, hogy mindenképpen közrejátszik ebben a szellemi hadviselés, a szolgálókra nehezedő nyomások, igények és magas elvárások, valamint a szolgálattal járó problémás kapcsolati dinamikák.

Úgy tűnik, te tisztában vagy azzal, hogy mivel állsz szemben, amikor jönnek a sötét idők. Sajnos sok nő él át hasonlót és jut arra a téves következtetésre, hogy nem eléggé szellemi, vagy fegyelmezetlen, esetleg őrült. Nincsenek tisztában azzal, hogy állapotuk diagnosztizálható és kezelhető.

Nagy valószínűséggel depresszió áll fenn, ha az alábbi tünetek közül öt megállapítható:

  • legalább 2 hétig vagy még tovább tartó szomorúság (vagy ingerlékenység)
  • az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyek egyébként örömöt szereztek
  • az étkezési szokások megváltozása (több vagy kevesebb étel fogyasztása)
  • az alvási szokások megváltozása (növekedés vagy csökkenés)
  • nyugtalanság vagy közöny
  • kimerültség, energiahiány
  • értéktelenség érzése
  • nehezen megy a koncentrálás, összpontosítás
  • halállal kapcsolatos gondolatok

Van, aki egész élete során egy vagy két depressziós időszakot él át, másoknál viszont ciklikusan ismétlődik a csüggedés időszaka. Fel kell tenni a kérdést, hogy vajon hogyan kezelhetnék ezt jobban.

Feltételezem, hogy van imaéleted és kapcsolatod Jézussal, mint Oltalmaddal és Segítőddel. A sötét időszakokban azonban gyakran úgy érezzük, mintha Isten távol lenne, és nem érhetnénk el. Gyakorold tovább a hitedet, amennyire csak tudod, és inkább arra hagyatkozz, amit tudsz, nem pedig arra, amit érzel! Hallgass olyan dicsőítő zenét, amely Isten közelségét és szeretetét hangsúlyozza!

Néhány további javaslat:

Ismerd be! Nem szégyen beismerni, hogy depressziós vagy, vagy hogy hajlamos vagy a ciklikusan ismétlődő depressziós időszakokra. Isten egészen biztosan tud róla, és mások is sokan élnek át ilyet. A látszat megőrzésén kívül semmit nem nyersz azzal, hogyha titkolod. Egy vezető feleségeként ráadásul csodás lehetőséged nyílik arra, hogy példát mutass az élettel kapcsolatos egészséges hozzáállásra, beismerve a sötét időket, és úgy kerülve ki belőlük, hogy nem adod meg magad a kétségbeesésnek. Igen, az emberek figyelnek. Hadd lássák, milyen a valódi, őszintén megélt élet!

Beszélgess el valakivel! Ne próbáld egyedül végigcsinálni! Beszélj valakinek arról, min mész keresztül! Keress egy lelkigondozót vagy megbízható mentort, aki nem fogja lekicsinyelni vagy elszellemiesíteni a küzdelmedet! Ha szükséges, szánj rá időt és pénzt! Ez a befektetés egész életedre szól. A stressz és a békesség egyik legfőbb forrását az életedben a gondolkodásmintád jelenti. Egy jó lelkigondozó segíthet foglalkozni a gondolkodásoddal és a saját magaddal kapcsolatos meggyőződéseiddel. A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a legsikeresebb közbelépés depresszió esetén.

Gyűjts magad köré olyan imatársakat, akik készek imádkozni érted anélkül, hogy követelnék a részletek megosztását! A depresszió elszigeteltségre törekszik, de kényszerítsd magad arra, hogy maradj kapcsolatban támogató barátokkal és életed fontos szereplőivel!

Keresd fel az orvosodat! Számos testi tényező is hozzájárulhat a depresszióhoz. Ezek közé tartoznak a hormonok, a receptre felírt gyógyszerek mellékhatásai, a genetika és a különböző vegyületek megléte vagy hiánya. Keresd fel orvosodat a testi okok kezelése céljából! Beszéld át vele a lehetséges kezeléseket, és alaposan gondold át ezeket!

Öngondoskodás: Vigyázz magadra testileg, kapcsolatilag és érzelmileg! Ez nem önző dolog, hanem azt jelenti, hogy jó sáfárként gondoskodsz testi, szellemi és érzelmi énedről olyan módon, hogy azzal megbecsüld magad és dicsőséget hozz Istenre. Vizsgáld meg étkezési és alvási szokásaidat, a támogatói hálózatodat (van ilyened?) és a stressztényezőidet! Ahol csak lehet, egyszerűsíts az életeden, és térj vissza a pihenés, Isten imádata, család és szórakozás alapjaihoz!

Visszatérve a kérdésedet kiváltó tragikus eseményre, egy dolog elengedhetetlen! Ha a halállal kapcsolatos visszatérő gondolatokat önsebzéshez vagy öngyilkossághoz kötődő gondolatok vagy fantáziálások kísérik, azonnal, habozás nélkül kérj segítséget! Ha nincs olyan lelkigondozód vagy segítőkész családtagod, akivel beszélhetsz erről, hívd a mentőket, a segélyvonalat, vagy keresd fel a sürgősségit, amint lehet! Azonnal mondd el valakinek, aki komolyan vesz!

Köszönöm őszinte kérdésedet! A városodban bekövetkezett tragikus veszteség megint csak arra emlékeztet bennünket, hogy a lelkipásztorfeleségek is valódi emberek; ők is megtapasztalhatnak súlyos töréseket és elkeseredést. Ahogy mindenki másnak, nekünk is teljes mértékben Isten kegyelmére kell hagyatkoznunk mindennap, vele járva és engedve, hogy megmutassa nekünk, hogyan járjunk bölcsen és győztesen.

Jegyzet

  1. Donna Bordelon Alder, “How to Encourage Your Pastor’s Wife,” (Hogyan bátorítsuk lelkipásztorunk feleségét?) Thriving Pastor (A viruló lelkipásztor), (2005), http://www.thrivingpastor.org/articles/married/A000000065.cfm. (5 April 2013).

+ posts

Gabriele Rienas 30 éve lelkipásztorfeleség és hivatásos lelkigondozó, Beavertonban él (Oregon, USA). Hétvégi elvonulásokon, konferenciákon és rendezvényeken szokott előadást tartani világszerte. Elérhető a következő számon: +1 503 705 9230

Olvass tovább