A 23. zsoltárban Dávid említi imájában, hogy „a halál árnyéka völgyében” jár. A kortárs fordítók szerint „a halál árnyéka” héber idióma lehet. Az NIV és az NET angol fordítás „legsötétebb” völgyről beszél. Még az ESV fordítás is felkínálja lábjegyzetben a „mélységes sötétség” alternatíváját.

Nem kétlem, hogy van igazság ezeknek a fordítóknak az érveiben, de nekem azért mégis jobban tetszik a jó öreg King James fordítás ebben az esetben. Már csak azért is, mert költőibb. Költőisége pedig fontos igazságot ragad meg: Az élet útjára időnként rávetül a halál árnyéka. Megmutatkozik a sötétség; hidegétől megborzongunk.

A 2020-as év első hat hónapja ilyen volt. Országunk a halál árnyékának völgyén ment keresztül – sőt, még most is ott jár. E sorok írásáig mintegy 125 000 amerikai életét követelte a COVID-19. Az ő útjuk a völgyben ért véget. Milliók útja azonban még tart; őket aggasztja a betegség és az azt követő gazdasági zűrzavar.

Aztán ott van George Floyd meggyilkolása. Mobiltelefonnal videóra vett és a közösségi médián keresztül megosztott halála nyomán tüntetések szerveződtek szerte az Egyesült Államokban; ezeket a régóta fennálló rasszizmus és igazságtalanság miatt érzett harag táplálta. A rasszizmus és igazságtalanság gaztette a halál völgyében lakik, és hosszú árnyékot vet nemzetünkre, sőt még gyülekezeteinkre is.

Dávid azonban a halál árnyékának völgyében járva így folytatja imáját: „nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.” A vesszővel (vagy inkább husánggal) a ragadozóktól védte juhait a pásztor, míg a kampós bottal a rakoncátlan juhokat tartotta kordában. Dávid ezekkel a metaforákkal arra emlékeztet bennünket, hogy Isten megoltalmaz a külső gonosztól és megtisztít a belső gonoszságtól is.

Most, ahogy 2020 második felében folytatjuk utunkat a halál árnyékának völgyén keresztül, könyörögjünk Isten jelenlétéért, amely hitet és reményt nyújt a félelem legyőzéséhez és szeretetet a halál fölötti győzelemhez.

+ posts

George Paul Wood az Assemblies of God kiadványok felelős szerkesztője (Springfield, Missouri, USA)