A híres baseball-dobójátékos nem csak a gyorslabdáival szórakoztat. Sportszerűségre is tanít, amikor kitart a győzelem érdekében, önkénteskedik a helyi jótékonysági szervezetnél, vagy megdicséri a vesztes ellenfélcsapatot a sajtókonferencián.

A példaképek azt mutatják be, milyen hozzáállásra és viselkedésre van szükség a sikerhez egy-egy dologban. A pásztor szellemi példakép, és gyülekezete, közössége megfigyeli, hogyan hat a hit az életére. Viszont a pásztor is ember, és ahogyan a sztárjátékosnak is sikerülhet rosszul egy meccs, vagy ő is lesérülhet, a pásztorok és a fizetett gyülekezeti munkások is mehetnek át nehéz időszakokon.

Az elmúlt néhány év során több ismert keresztény szolgáló adott hangot kételyeinek a szószékről olyan módon, hogy az nem vált javára az általa vezetett gyülekezetnek. Minthogy azonban a legtöbb pásztor viaskodik kételyekkel valamikor a szolgálata során, hogyan lehet hát a legjobban kezelni ezeket a kételyeket?

Nézzük meg, milyen igei, észszerű stratégiával kezelhetők a szolgálat során felmerülő kételyek!

Határozzuk meg a kételyek forrását!

Ahogyan az orvos is megállapítja a betegséget a kezelés felírása előtt, a pásztornak is meg kell határoznia kételyei forrását. Fáradtságtól szenvedsz, esetleg konfliktusod van valakivel, túl nagyok az elvárásaid, avagy valódi intellektuális kérdés merült fel benned? A kételyek tükrözhetik a szolgálatban rád nehezedő stresszt, ha az elhívásodhoz kapcsolódó szenvedélyt elhomályosítja a napi taposómalom és a csalódások.

A pásztorok sokszor irreális elvárásokat támasztanak a hit nevében, és azt várják, hogy kicsi, egészséges gyülekezetük egyik napról a másikra olyan megagyülekezetté növekedjen, amilyet azokon a konferenciákon láttak, amelyeken részt vettek.

Közben pedig néhány befolyásos, ám kritikus szemű gyülekezeti tag azt éreztetheti velük, hogy kész csődtömegek, és negatív szavaikkal kisebbíthetik azt a pozitív hatást, amelyet a gyülekezet többségének életére gyakoroltak.

A munkatársakért felelős pásztorban feszültséget kelthet, ha a vezető pásztor túl sokat követel, a hibákra összpontosít, és ritkán dicsér.

Nyilván valódi intellektuális kérdés is felmerülhet a prédikációra való készülés vagy egy gyülekezeti tag lelkigondozása közben. Az érzelmi pluszteherrel megrakott kételyek egészen mások, mint a tudományos kíváncsiságból fakadók. Kételyeink forrása szabja meg, merre érdemes továbblépni.

Tervezzük el a megfelelő viszonyulást!

Amint meghatároztuk kételyeink forrását, tervezzük el, mi lenne a megfelelő viszonyulás ezeknek a kételyeknek a feloldására! Az embereknek javukra válhat, ha a pásztor kész kitárulkozni a személyes harcairól, a kételyek viszont szellemi házi feladatot jelentenek, amellyel a szószéken kívül kell foglalkozni, míg el nem jutunk a megoldásra.

Hadd ösztönözzenek a kételyek tanulásra és növekedésre – hadd jelentsék azt a kezdetet, amely erősebb hithez és nagyobb szolgálathoz vezet, ahelyett, hogy okot adnának a feladásra, vagy a kudarc előhírnökei lennének!

Ha kész vagy őszinte lenni saját magadhoz, el tudod tervezni, mi a megfelelő viszonyulás. Gondolj csak a Zsoltárok 23,1–3 jól ismert szavaira: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért.”

Lehetséges, hogy a kételyek arra emlékeztetnek: túl elfoglalt voltál mostanában ahhoz, hogy felüdítsd lelkedet? Testednek szüksége van pihenésre és kikapcsolódásra. Értelmednek szüksége van a csendes elmélkedés pillanataira. Szellemednek szüksége van arra, hogy a naptáradban legyen külön idő az imádkozásra és a személyes bibliatanulmányozásra, amely elkülönül a szakmai munkádtól, vagyis a szolgálattól.

Keressünk és vessünk be forrásokat!

Lehetséges, hogy egyedinek érzed a harcodat, az igazság mégis az, hogy valahol valaki a történelem egy pontján már átélt és meg is oldott hasonló kételyeket. Olvasd el az 1Korinthus 10,11–13 szakaszt emlékeztetőül, hogy az általunk tapasztalt szellemi próbák, kísértések és kételyek nem „emberi erőt meghaladó” dolgok.

A könyvekben megismerkedhetsz távoli országok és letűnt korok embereivel, akiknek életútja választ adhat a benned ma felmerülő kérdésekre. A bánatról című könyv segítségével például elutazhatsz a hatvanas évek Angliájába, és megtudhatod, hogyan birkózott meg felesége halálával egy híres keresztény hitvédő. C. S. Lewis eredetileg N. W. Clerk álnéven adta ki ezt a könyvet, hogy kiléte felfedése nélkül közzé tudja tenni, mit tanult, miközben kételyeivel és gyászával birkózott. A könyvet újra kiadták a szerző nevével, miután C. S. Lewis 1963-ban elhunyt.

Ne tévesszük szem elől azt sem, milyen értékesnek bizonyulhat egy megbízható jelenkori barát, aki végighallgatja kételyeinket, és mellettünk marad, amíg fel nem dolgozzuk őket! Bízz benne, hogy épen érhetsz kétellyel kísért utad végére, ha megfogadod Azarjá próféta Ászá királyhoz intézett szavait a 2Krónika 15,7-ből: „Ti azonban legyetek erősek, ne lankadjatok el, mert tetteiteknek meglesz a jutalma!”

+ posts

Dr. Christina M. H. Powell felszentelt lelkipásztor és kutatóorvos, országszerte prédikál gyülekezetekben és konferenciákon. A Harvard Medical School orvosi egyetem és a Massachusetts General Hospital kórház kutatója, valamint a Life Impact Ministries szolgálat alapítója

Olvass tovább