A gyülekezet egészsége fontos és népszerű téma. Sokkal többről szól ez a létszámnál és a költségvetésnél.
A pénz és a látogatottság valóban szükséges a gyülekezet létéhez, ám vannak kevésbé kézzel fogható szellemi tényezők is, amelyek legalább olyan fontosak.

Nem csupán egyetlen „helyes” gyülekezeti modell létezik. A vidéki gyülekezetek másképp működnek, mint a városiak. A nagy gyülekezetek nem feltétlenül olyanok, mint a kicsik, csak nagyobb létszámmal. Eltérőek a kultúrák. A vezetők különböző ajándékokkal rendelkeznek. Idővel változások következnek be, és semmi sem marad ugyanolyan. De vajon vannak-e általános szükségek a gyülekezetekben? Lehetséges ez egyáltalán?

Amikor Arkansas állam körzeti szuperintendenseként szolgáltam, végeztünk egy felmérést a körzetünkben, és arra jutottunk, hogy gyülekezettől, illetve vezetőtől függetlenül van nyolc általános szükség, amely minden gyülekezetre jellemző, a gyülekezet méretétől, a pásztor életkorától és a szolgálat elhelyezkedésétől függetlenül. Az alábbi szükségeket minden arkansasi gyülekezetben megtaláltuk:

  1. A laikusok bevonása a szolgálatba. Egyetemes szükségnek bizonyult, hogyan lehet bevonni a padokban ülő embereket a gyülekezeti szolgálatba.
  2. Szellemi formálódás – tanítványképzés.
  3. Vezetői készségek.
  4. Kommunikációs készségek – hogyan lehet valódi kapcsolatot teremteni a hallgatósággal.
  5. Igazgatási-ügyintézési képzés.
  6. Missziós fókusz – hogyan lehet jobban megvalósítani a kifelé fordulást.
  7. Kapcsolatok – ha az emberek nem kedvelnek, nem fognak követni.
  8. Családi gondok – gyereknevelés és pénzügyi szükségek.

Az, hogy képzés és mentorálás útján módszeresen és alaposan foglalkoztunk ezekkel a szükségekkel, javukra vált a szolgálattevőknek és hasznosnak bizonyult a gyülekezetek szempontjából.

+ posts

L. Alton Garrison az Assemblies of God amerikai pünkösdi felekezet alelnöke (Springfield, Missouri, USA)