A legtöbb nő számára a romantika elválaszthatatlan a kapcsolattól. Házasságom nagy része azzal telt, hogy a nők romantikus szükségleteinek ezt a listáját tanulgattam és alakítgattam. A lista összeállításához a megfigyelésen kívül elbeszélgettem Barbarával és más nőkkel, és tanulmányoztam az Énekek énekét is.

Egy feleségnek ötnél több romantikus szükséglete is van, de ezeket tartom a legfontosabbaknak:

1. Szellemi táplálékot kapni a férjétől. A nő arra vágyik, hogy a férje legyen a védelmezője; olyasvalaki, aki nemcsak a biztonságával és a fizikai szükségeivel törődik, hanem (talán még inkább) a szellemi életével, a lelki jóllétével is.

A lelkipásztorok sem különböznek sok más férfitól abban, hogy nekik is küzdelmet jelent, hogy családjuk vezetői legyenek. Egy lelkész azt mondta nekem, hogy könnyebb szellemi vezetést biztosítani a gyülekezete, mint a felesége és a családja számára. Pedig ahhoz, hogy feleséged szellemi védelmezője és pártfogója legyél, elég annyi, hogy naponta imádkozol vele és érte, megosztasz vele igéket, beszélgetést kezdeményezel szellemi témákról, és időt biztosítasz számára, hogy a szellemi növekedésével foglalkozhasson.

2. Biztonságban érezni magát a férje mellett. Hogyha egy nő érzi férje szövetségi elköteleződését arra, hogy kitartson a házasságában, szeresse és elfogadja őt, akkor biztonságban érzi magát arra, hogy neki ajándékozza önmagát a házastársi kapcsolatban. Sulamit, Salamon szenvedélyes szerelmének kiváltója azt mondta: „Én szerelmesemé vagyok, és szerelmesem az enyém” (Én. 6,3). Nyilvánvaló, hogy elégedett volt, és erős volt a biztonságérzete.

3. Meghitt beszélgetést folytatni. Sok férj nincs tisztában azzal, hogy a felesége akkor fogja romantikusnak tartani, ha nagyszerű barátnak és remek társalgónak bizonyul.

Morgások és egyszavas válaszok nem felelnek meg. Nagyon sok nő nem érzi, hogy a férjének szüksége lenne rá, és a lényegi információkra korlátozódó beszélgetés megerősíti bennük azt a tudatot, hogy csekély személyes értékkel bírnak. Sok férfi, aki az udvarlás alatt romantikus, tartalmas beszélgetéseket folytat szerelmével, később elveszíti ezt a tehetségét. Fedezd fel újra a romantikus beszélgetést! Szánd rá magad, hogy megtanulod előtérbe helyezni a meghitt beszélgetést a feleségeddel!

4. Gyengéd érintéseket kapni és szelíd szavakat hallani. A gyengéd érintésben hatalmas erő rejlik, akár egy hosszan tartó ölelésről, akár egy hosszú csókról van szó. De gyengéden megsimíthatod az arcát minden szexuális szándék nélkül, csupán azt közölve: „Szeretlek, édesem, és gyengéden gondoskodom rólad!”

A szelíd szavak hasonló erővel bírnak. Fontos, hogy a férj rendszeresen dicsérje a feleségét.

5. Érezni, hogy a férje különlegesnek tartja, vágyik rá. A feleség olyan férjre vágyik, aki leveszi a lábáról, elviszi őt a kastélyába, és azt mondja: „Töltsünk időt együtt!” Az egymásra figyelés olyan a kapcsolatban, mint a színarany.

+ posts

Dennis Rainey a Campus Crusade for Christ egyik kiegészítő szervezete, a FamilyLife társalapítója, elnöke és vezérigazgatója. Rainey több mint egy tucat könyv szerzője, illetve társszerzője; ezek közül a „Staying Close” (Maradjunk közel egymáshoz) címűt 1990-ben kiváló könyvnek választották a házasság és család témában. Az országosan elérhető FamilyLife Today™ című rádióműsor egyik házigazdájaként naponta hallható. Feleségével, Barbarával Little Rock közelében élnek (Arkansas, USA)